GreekΠολωνία

Γιατί αξίζει να επενδύσετε στην Πολωνία;

Η Πολωνία είναι το ιδανικό μέρος για επένδυση και ανάπτυξη επιχειρήσεων. Οι διεθνείς εκθέσεις υπογραμμίζουν την οικονομική και πολιτική σταθερότητα της Πολωνίας, το καλά εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό και την τεράστια εγχώρια αγορά. Η Πολωνία είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που κατά τη διάρκεια της κρίσης κατάφεραν να ενισχύσουν τη θέση της, όχι μόνο στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρη την ήπειρο. Οι ξένοι επενδυτές είναι πρόθυμοι να επενδύουν τα κεφάλαιά τους στην Πολωνία, ενώ οι τουρίστες απολαμβάνουν την φιλοξενία, το φαγητό και τα πανέμορφα τοπία της.

 

Τοποθεσία στην καρδιά της Ευρώπης

Χάρη στην κεντρική τοποθεσία, η Πολωνία έχει καλή οδική, σιδηροδρομική και αεροπορική επικοινωνία με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι καλά προετοιμασμένη για τις εμπορικές επαφές με τις χώρες που συνορεύουν με την Ε.Ε. στα Ανατολικά. Τα λιμάνια της Πολωνίας στην Βαλτική Θάλασσα έχουν θαλάσσια επικοινωνία με τα μεγαλύτερα λιμάνια σε όλο τον κόσμο.

Οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της Πολωνίας είναι: η Γερμανία, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Ουκρανία και η Ισπανία.

Υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης

Η Πολωνία διαθέτει πρόσβαση σε καλά εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό. Κάθε χρόνο περίπου 400.000 άτομα αποφοιτούν από τις ανώτατες σχολές με ειδίκευση κυρίως σε τεχνικά επαγγέλματα.

Οι Πολωνοί οικονομολόγοι, μηχανολόγοι και επιστήμονες υπολογιστών είναι περιζήτητοι όχι μόνο στην τοπική αγορά, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι περισσότεροι μιλάνε Αγγλικά σε καλό επίπεδο και μία ακόμα ξένη γλώσσα όπως τα Γερμανικά, τα Ρωσικά, τα Γαλλικά και τα Ισπανικά.

Συνεχής οικονομική ανάπτυξη

Η Πολωνία είναι η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη και υπολογίζεται ανάμεσα στις πιο ελκυστικές χώρες για επένδυση. Ήταν η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που κατάφερε να διατηρήσει θετική οικονομική ανάπτυξη το 2010.

Ο αριθμός των ξένων επενδύσεων συνεχώς αυξάνεται, κυρίως στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, έρευνας και ανάπτυξης, χημείας και υπηρεσιών. Οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Πολωνία είναι, μεταξύ άλλων:

  • στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας: Volkswagen, General Motors, Michelin, Mercedes-Benz
  • στις υπηρεσίες μεταφορών: Amazon, UPS
  • στον τομέα των τραπεζικών υπηρεσιών: AIG, Citigroup, Crédit Agricole
  • στον τουριστικό τομέα: Sheraton, Marriott, Accor

και πολλές άλλες.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Πολωνία

Η Πολωνία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Τα κυριότερα εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα στην Πολωνία είναι: το αλουμίνιο και τα προϊόντα του, νωπά φρούτα και λαχανικά, φάρμακα, παρασκευασμένα τρόφιμα, προϊόντα πλαστικών, ρύζι, καπνός και τσιγάρα, ελαιόλαδο.

Περισσότερες από 40 εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Πολωνία. Μερικές από αυτές είναι:

  • στον τομέα της βιομηχανίας (3Ε, Chipita, Flexopack, Μαϊλλης, Πλαστικά Κρήτης)
  • στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (TEΡΝΑ)
  • στις κατασκευές (Intrakat, Alfa Grissin)
  • στις τηλεπικοινωνίες (όμιλος Γερμανού)
Ο τουρισμός στην Πολωνία

Η Πολωνία είναι μια χώρα για τουρίστες και λάτρεις των ενεργών διακοπών. Το ποικιλόμορφο τοπίο των περιοχών της και η δυνατότητα επιλογής διαφορετικών μορφών αναψυχής (μπάνιο στη θάλασσα, ιστιοπλοΐα στη λίμνη, σκι, ορειβασία) προσελκύει τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο. Το πλήθος των επιλογών συμπληρώνουν τα στοιχεία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας της Πολωνίας.

 

 

Πηγές και περισσότερες πληροφορίες

Τμήμα Προώθησης Εμπορίου και Επενδύσεων στην Αθήνα

The Polish Information and Foreign Investment Agency (PAIiIZ)

Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας

 

[social_warfare]

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *